Καλά Χριστούγεννα!

Τις μέρες αυτές ας δούμε πέρα από την υπερβολή με την κατανάλωση και την καλοπέραση που έχει επικρατήσει να συμβαίνει στην κοινωνία μας.

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς, γιορτής, αγάπης, στοργής και προσφοράς. Μέρες γύρω από το κοινό –οικογενειακό ή φιλικό– τραπέζι. Μέρες δωσίματος και προσφοράς, ανοίγματος στον συνάνθρωπο, αλληλοβοήθειας.

Το φετινό μήνυμα των Χριστουγέννων –μήνυμα ελπίδας– μας έρχεται από την ερειπωμένη Ουκρανία που επιμένει ακόμα να αντιστέκεται· αλλά και από τη Χιμάρα και τον ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου που ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες τον δικό του πεισματικό αγώνα για την εθνική ύπαρξη· βρίσκεται σε κάθε κομμάτι του συλλογικού μας εαυτού που μάχεται τη φθορά, υπομένει τις θύελλες μιας ταραγμένης εποχής, και πασχίζει να αναδείξει τις θετικές ποιότητες μέσα στην κοινωνία και τον κόσμο.

Η γέννηση του Θεανθρώπου σηματοδότησε την ανάδυση ενός καινούργιου κόσμου αξιών, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, κι έπειτα την Ευρώπη ολάκερη. Δίχως αυτήν, η ύπαρξη και η εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού γίνεται αδιανόητη. Καθώς η αμφισβήτηση του πολιτισμού αυτού πυκνώνει τα τελευταία χρόνια, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων τείνουν να αποτελέσουν και μια στιγμή επιβεβαίωσης και προάσπισής του.   

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s