Ο Δήμος οφείλει να μπει μπροστά με πολιτικές για το δημογραφικό, τη μεταποίηση, την ενέργεια

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Μένουμε Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (9/5) για τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου.

📌 Ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της δημογραφικής πολιτικής ως τέτοιο.

👉 Τα κέντρα των πόλεων δεν είναι ευνοϊκά για την ανατροφή παιδιών, και οι νέες οικογένειες επιλέγουν τα προάστεια ή γειτονιές πιο φιλικές. Η γερασμένη σύνθεση του πληθυσμού θα έχει συνέπειες στο πώς θα λειτουργεί η πόλη. Δημογραφική πολιτική είναι μεταξύ άλλων να υπάρχουν δομές, επαρκείς ελεύθεροι χώροι, κάποιας μορφής υποστήριξη για τροφούς (baby sitting) για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ώστε οι οικογένειες να αποφασίσουν ευκολότερα την απόκτηση 2ου παιδιού κι έτσι να επιτευχθεί το δημογραφικό όριο αναπλήρωσης του πληθυσμού.

📌 Ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν έχει πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και κρίσης.

👉 Γειτονικοί δήμοι, όπως ο Συκεών προέβησαν, σε συνεργασία με άλλους δήμους, στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, και προβλέπεται σε μερικά χρόνια να είναι ενεργειακά πλεονασματικοί.

👉 Από τον Δήμο δεν λείπει το στελεχιακό δυναμικό που να υποστηρίξει τέτοια ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει επίσης το γεωθερμικό πεδίο της Θέρμης, αλλά και της Καλλικράτειας, ή της Απολλωνίας. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε μια μελέτη για ενεργειακή αξιοποίηση, κι όχι να συζητάμε μόνο για τον ιαματικό τουρισμό, ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να απελευθερώσει πόρους από τα χρήματα που δίνει για την ενέργεια που ίδιος καταναλώνει.

👉Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες του Δήμου Θεσσαλονίκης τα αντιμετωπίζουμε μόνο στο πλαίσιο των βιοκλιματικών αναπλάσεων. Ενεργειακή επένδυση θα σήμαινε μαζική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

👉Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες ακόμη περισσότερο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

📌 Δεν έχουμε πολιτική ενίσχυσης της μεταποίησης.

👉 Όλες οι χώρες με σοβαρούς κλάδους μεταποίησης ξεκινούν την πολιτική αυτήν από τους δήμους.

Η μεταποίηση είναι κλάδος όπου οι θέσεις αυξάνονται διαρκώς στην Κεντρική Μακεδονία. Υπάρχουν 6,5-7 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να εξειδικεύσει και να ιχνηλατήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να παρέμβει σοβαρά στο ζήτημα επιμόρφωσης των εργαζόμενων, όχι απλώς με σεμινάρια, και να ενισχύσει τη μεταποίηση. Μπορεί να διεκδικήσει τη διοργάνωση εκθέσεων που αφορούν τη μεταποίηση, και την ενδυνάμωση της εικόνας της πόλης ως πόλης παραγωγικής.

👉Ανθεκτικότητα σημαίνει να δημιουργούνται και να ενισχύονται κλάδοι εργασίας που μπορούν να παρέχουν και μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Ο τουρισμός και η εστίαση πολώνουν την αγορά εργασίας.

Δείτε το οπτικοακουστικό αρχείο:

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s