Η δημοτική κίνηση Μένουμε Θεσσαλονίκη ούτε φυγή – ούτε υποταγή, ανήκει στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού πατριωτισμού και παλεύει στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, την οικολογία, την πολιτιστική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Παρουσία στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την τοπική κοινωνία
Η παράταξή μας παρεμβαίνει στα τοπικά πράγματα από τον Ιανουάριο του 2014. Εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (2014, 2019), όπου κατέλαβε μία έδρα. Η παράταξη δεν χρησιμοποιεί την έδρα της προσωποπαγώς, και πραγματοποιεί εναλλαγή της εκπροσώπησής της στο Σώμα.
Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του το «Μένουμε Θεσσαλονίκη» έχει διοργανώσει δεκάδες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Συζητήσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, δράσεις καθαρισμού, ευαισθητοποίησης, ιστορικές και περιβαλλοντικές περιηγήσεις, –όπως είναι η καθιέρωση της «Μανιταρογιορτής» στο χωριό Λιβάδι της Θεσσαλονίκης, διεξαγωγή διημέρων κ.ά.
Η ατζέντα μας
Το Μένουμε Θεσσαλονίκη τάσσεται εναντίον της μικροπολιτικής, των σκυλοκαβγάδων των παρατάξεων, των συνδιαλλαγών που ως σκοπό έχουν την «προσγείωση» στην εξουσία. Με τα χρόνια της παρουσίας του, την εμπειρία που αποκόμισε από αυτήν, καθώς και μέσω ενός συνεχούς, ζωντανού διαλόγου που διεξάγει μέσα στην τοπική κοινωνία, έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη για την πόλη. Η αντιπολίτευση του Μένουμε Θεσσαλονίκη είναι «στρατηγική», με την έννοια ότι ασκείται για την προώθηση αυτής της ατζέντας στον Δήμο και ευρύτερα στην δημόσια ζωή της πόλης. Τα βασικά της σκέλη θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις παρακάτω προτάσεις, τις οποίες παρουσιάζουμε ως ενδεικτικές:
Το ελληνικό κράτος έχει οργανωθεί υδροκέφαλα, με συνέπεια η πρωτεύουσα να αδυνατίζει την υπόλοιπη επικράτεια. Την ίδια στιγμή ο ελληνισμός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης στον 21ο αιώνα: τουρκικός επεκτατισμός και νεοθωμανισμός, κρίση του οικονομικού και κοινωνικού παρασιτικού μοντέλου, πολιτιστικός μηδενισμός, δημογραφική και περιβαλλοντική κατάρρευση. Για να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός τα προαναφερόμενα προβλήματα, και παράλληλα να υπερβεί τον ασφυκτικό του συγκεντρωτισμό, προς μια Ελλάδα των περιφερειών, πρέπει όλα τα μέρη να συντονιστούν με τις ανάγκες του όλου, και να αναδείξουν την δική τους συμβολή στην ικανοποίησή τους. Δεν βλέπουμε έτσι την πολιτική του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης ως στενά «τοπική» ή «συμπληρωματική» της κεντρικής εξουσίας, αλλά πασχίζουμε να αναδείξουμε την εθνική πολιτική στον τόπο μας, αλλά και τον τόπο μας στην εθνική πολιτική.
Η ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, στην μακρά πορεία της των 24 αιώνων, είναι ο σημαντικότερος πλούτος της πόλης: Πόλος έλξης και όχημα διεθνοποίησης, ταυτόχρονα, εργαλείο παιδευτικής και μορφωτικής ανασυγκρότησης αλλά και μοχλός τοπικής ανάπτυξης. Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου δεν μπορεί να εξαντλείται στο ‘άρτος και θεάματα’ αλλά οφείλει να προσφέρει μια ‘πρόταση πολιτισμού’ που θα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα του σύγχρονου μηδενισμού (σε όλες του τις εκφράσεις).
Η κοινωνική κρίση της Θεσσαλονίκης (καθίζηση τοπικής οικονομίας & αγοράς, έκλειψη μεσαίων τάξεων, διεύρυνση ανισοτήτων) αντιμετωπίζεται με πολιτικές: Αναβάθμισης της τοπικής παραγωγής, εκπαιδευτικές επενδύσεις και προώθηση της τεχνικής παιδείας, διασύνδεση των πανεπιστημίων με την τοπική οικονομία προς ανάπτυξη ενός εύρωστου κλάδου έρευνας και καινοτομίας, καθώς και με την εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής για την δημιουργική επανένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας, και όχι της επιδοματικής τους συντήρησης μέσα στη φτώχεια.
Το πράσινο της Θεσσαλονίκης, η περιαστική και αστική φύση δεν είναι ντεκόρ για τις φωτογραφίες, αλλά το βασικό εργαλείο: Για την ανακούφιση, την αναψυχή και την ψυχολογική ισορροπία της κοινωνίας· για την βιοκλιματική ρύθμιση της πόλης και την εξοικονόμηση ενέργειας· για την αισθητική αναβάθμιση του δομημένου χώρου.
Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, είναι ένας οργανισμός που σαν την υπόλοιπη ελληνική διοίκηση, επιβραδύνει διαρκώς διότι υπηρετεί απαρχαιωμένα οργανωτικά πρότυπα, και υπεργραφειοκρατικές λογικές. Η απάντησή μας: Τεχνολογική αναβάθμιση, αποκέντρωση με έμφαση στις δημοτικές κοινότητες (τα παλιά διαμερίσματα), βελτιστοποίηση των υπηρεσιών (καλύτερη συλλογή δεδομένων από την πόλη), ενίσχυση της συμμετοχικότητας, της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία των πολιτών, τα πανεπιστήμια και την δημιουργική της οικονομία.
Που θα μας βρείτε
Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη διατηρεί πολιτιστικό και πολιτικό χώρο στον 1ο όροφο της οδού Δαναϊδών 7. Ο χώρος λειτουργεί κάθε απόγευμα (πλην της περιόδου αναστολής των δραστηριοτήτων λόγω πανδημίας) και οι υπεύθυνοι του απαντούν στο τηλέφωνο 2310 543751. Επίσης, λειτουργεί γραφείο στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (τηλέφωνο 2313 317711). Η δημοτική ομάδα συνέρχεται κάθε 15 μέρες, και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται η ολομέλεια της παράταξης.
Παράθεμα: "Μένουμε Θεσσαλονίκη"- ούτε φυγή ούτε υποταγή (συνέντευξη) | Θεσσαλονίκη | Πολιτισμός! - Culture Thessaloniki